WK snooker – Ding Junhui blaast Mark Williams in twee sessies weg voor plaats in halve finales

WK snooker - Ding Junhui blaast Mark Williams in twee sessies weg voor plaats in halve finales

Ding Junhui (WS-17) heeft zich dinsdag in het Crucible Theatre van Sheffield als eerste voor de halve finales van het wereldkampioenschap snooker geplaatst. De 29-jarige Chinees gunde zichzelf bovendien een dagje rust door het in twee sessies af te maken. Hij maakte met 13-3 korte metten met de Welshman Mark Williams (WS-13), de wereldkampioen van 2000 en 2003. Ding potte breaks van 74, 55, 58, 53, 54, 74, 109, 52, 95, 73, 68 en 76 weg. Williams kon daar alleen series van 70 en 50 tegenover stellen. Williams kwam met winst in het eerste frame nochtans het best uit de startblokken, maar aan het einde van de eerste sessie stond Ding 6-2 voor. In de avondsessie liep Ding tot 10-2 uit, voordat Williams, die in die eerste vier frames van de sessie slechts zes puntjes scoorde, iets terug kon doen. In de laatste frames kreeg Williams nog kansen, maar hij benutte die niet ten volle. “Enter the Dragon” kende geen genade en voorkwam dat hij woensdag voor een derde sessie terug zou moeten komen.
“Ik ben heel blij met de manier waarop ik gespeeld heb, maar ik moet ook eerlijk zijn, bij Mark sloeg alles tegen”, reageerde Ding. “Hij heeft veel slechte balcontacten gehad en telkens als hij miste, kreeg ik de kans om sterk te scoren. Ik ben vooral blij dat ik de wedstrijd in twee sessies heb kunnen afwerken. Nu heb ik een extra dag vrijaf, wat op een toernooi als het wereldkampioenschap een enorm voordeel is.”
Ding, voormalig nummer een van de wereld, zakte recent uit de top zestien en was zo voor het eerst sinds 2007 weer tot het spelen van kwalificaties veroordeeld. Hij doorstond die test met glans en nam in de eerste ronde in het Crucible Theatre al met 10-8 de maat van Martin Gould (WS-12) en in de achtste finales met 13-10 van Judd Trump (WS-5).
Met het Masters (2011) en het UK Championship (2005, 2009) won Ding wel al de andere toernooien van de “Triple Crown”, maar in de Crucible kon hij nog geen grote successen vieren. Het is nog maar de tweede keer dat hij de halve finales bereikt. Daarin verloor hij in 2011 met 17-15 van Trump. Deze keer komt hij tegenover de winnaar van de partij tussen de Schotten John Higgins (WS-8) en Alan McManus (WS-29) te staan. Vijfvoudig wereldkampioen Higgins leidt na één sessie met 5-3.
In de andere kwartfinales heeft ’s werelds nummer een Mark Selby een 10-6 voorsprong tegen Kyren Wilson (WS-19) en staat de Hongkonger Marco Fu (WS-14) 7-1 voor tegen Barry Hawkins (WS-11), die maandag publiekslieveling Ronnie O’Sullivan (WS-6) in de achtste finales met 13-12 uitschakelde.

.

bron: Belga