White Star Brussel neemt via groene tafel leidersplaats in

White Star Brussel neemt via groene tafel leidersplaats in

White Star Brussel is op één speeldag van het einde in de Proximus League de nieuwe leider. De Geschillencommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB), zetelend als een Buitengewone Kamer, heeft beslist dat Jeffrey Rentmeister niet-speelgerechtigd was in drie duels van Seraing United, waaronder in het gelijkspel (1-1) tegen WS Brussel op 31 oktober 2015. De commissie vervangt de uitslagen van de wedstrijden Seraing-WS Brussel, Patro Eisden-Seraing (1-1) en Geel-Seraing (0-2) door de forfaitscore (5-0 of 0-5) en kent de bijbehorende punten toe aan White Star (+2), Patro (+2) en Geel (+3). Geel, Lommel United, Patro Eisden Maasmechelen en White Star Brussel dienden bij de KBVB een klacht in tegen reeksgenoot Seraing United, omdat de Luikenaars verdediger Reintmeister opstelden terwijl hij niet-speelgerechtig zou zijn. Seraing werd midden september door de Disciplinaire Commissie van de FIFA gestraft voor inbreuken tegen de “third party ownership” (TPO). Dat is een, inmiddels verboden, praktijk waarbij een derde partij investeert in de economische rechten van een speler met het oog op het creëren van een meerwaarde bij een latere transfer van die speler. Seraing kreeg een boete en mocht gedurende vier transferperiodes geen nationale of internationale transfers realiseren. Toch legde de Luikse tweedeklasser enkele dagen na het vonnis van 17 september Jeffrey Rentmeister, die transfervrij overkwam, vast. Voor een Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie eisten de tweedeklassers dat de uitslagen van de wedstrijd waarin Rentmeister niet-speelgerechtigd was, omgezet worden in de forfaitscore. De commissie gaf het viertal gelijk.

WS Brussel springt dankzij de twee bijkomende punten over Eupen en Antwerp naar de leidersplaats. De club van John Bico heeft zaterdag in eigen huis tegen Patro Eisden Maasmechelen alles in eigen handen om op de slotspeeldag kampioen te spelen in de Proximus League. Seraing United verliest vijf punten, maar blijft elfde. Geel wipt over Virton naar de twaalfde plaats en Patro Eisden Maasmechelen is nu veertiende.

Een licentie betaald voetbal heeft White Star wel nog niet. De Brusselaars liggen in de clinch met het gemeentebestuur van Sint-Jans-Molenbeek over een verlengd verblijf in het Machtensstadion. De club is in beroep gegaan tegen de beslissing van de Licentiecommissie. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) behandelt het dossier van de Brusselaars maandag.

bron: Belga