Uitspraak Jambon – Mrax dient klacht in tegen minister van Binnenlandse Zaken Jambon

De Franstalige antiracismebeweging Mrax (Mouvement contre le racisme, l’antisémitisme et la xénophobie) heeft beslist klacht in te dienen tegen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wegens laster en eerroof. Dat heeft Carlos Crespo, de voorzitter van Mrax, dinsdag aan Belga laten weten. Mrax biedt verder steun aan aan burgers die op individuele basis een klacht indienen tegen de minister. Aanleiding is de uitspraak van minister Jambon in De Standaard dat “een significant deel” van de moslimgemeenschap al “dansend” gereageerd heeft op de aanslagen van 22 maart.
De raad van bestuur van Mrax nam de beslissing dinsdagavond, preciseerde Crespo.
Er zal bij de procureur van Brussel een klacht tegen Jan Jambon ingediend worden voor laster en eerroof, op basis van de artikels 443 en 444 van het strafwetboek en artikel 22 van de wet van 10 mei 2007, die tot doel heeft te strijden tegen een aantal vormen van discriminatie.
Mrax zal verder contact opnemen met Nils Muižnieks, Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa. De organisatie overweegt nog andere acties, samen met andere verenigingen, maar daarvoor moeten nog de contacten gelegd worden.
“Sommigen dachten dat op een week mijnheer Jambon de kans zou gehad hebben om na te denken en zich te verontschuldigen, maar hij heeft een zitting in de Kamer getransformeerd in een handelscafé. We worden geconfronteerd met een wil, politieke promotie te voeren op de rug van een minderheid. Dat kunnen we niet aanvaarden”, besloot Carlos Crespo.

bron: Belga