Twee mannen in oktober opgepakt in Griekenland die moesten deelnemen aan aanslagen

Twee mannen in oktober opgepakt in Griekenland die moesten deelnemen aan aanslagen

Op het Griekse eiland Leros zijn begin oktober een Algerijn en een Pakistaan opgepakt die volgens de verklaringen van een van hen van Syrië naar Parijs moesten gaan om er een “missie te vervullen” voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat berichten verschillende kranten op basis van informatie van de Washington Post van vrijdag. De twee verdachten reisden naar Europa tussen de vluchtelingen, in het gezelschap van twee terroristen die zich in Saint-Denis op 13 november opbliezen. De 29-jarige Adel Haddadi en de 22-jarige Muhamad Usman werden gerekruteerd in Syrië door een zekere Abu Ahmad om Parijs aan te vallen, samen met twee Iraakse broers die zich nabij het Stade de France lieten ontploffen, zo blijkt uit de verklaringen van Haddadi aan de Oostenrijkse politie op 12 februari.

De vier mannen verlieten Syrië eind september en gingen via Turkije naar Griekenland. De twee broers konden hun tocht vanuit Leros voortzetten, maar Adel Haddadi en Muhamad Usman werden opgepakt nadat hun vals paspoort aan het licht was gekomen.
Zij verlieten de gevangenis op 28 oktober en kwamen in Oostenrijk aan op 14 november, de dag na de aanslagen. Daar vroegen ze ook asiel aan.

De valse Syrische paspoorten die bij de lichamen van de twee Irakezen waren aangetroffen, en de bevestiging dat ze op 3 oktober in Leros waren aangekomen, alarmeerden de speurders. Op 10 december werden hun twee voormalige metgezellen opgepakt in een vluchtelingenkamp in Salzburg.

Hun laatste zoekopdracht op het internet had te maken met treinbiljetten naar Parijs. De twee mannen hadden geld gekregen van Abu Ahmad toen ze in de cel zaten. Het telefoonnummer van die laatste is aangetroffen bij het lijk van een kamikaze aan het Stade de France en bij een naaste van Abdelhamid Abaaoud, tijdens een operatie in Athene na de ontmanteling van de cel van Verviers.

bron: Belga