Transgenders kunnen binnenkort voornaam op MOBIB-kaart wijzigen

Transgenders kunnen binnenkort voornaam op MOBIB-kaart wijzigen

Transgenders kunnen binnenkort hun nieuwe omgangsnaam gebruiken op hun MOBIB-kaart. Op vraag van Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet, heeft de MIVB een oplossing gevonden voor de voornaamswijziging op de openbaar vervoersbewijzen, meldt Smet in een persbericht. Tot nu toe werd op de MOBIB-kaart enkel rekening gehouden met de gegevens die vermeld worden op de identiteitskaart. In de toekomst zal de MOBIB-kaart dus wel de omgangsnaam van de transgender aanvaarden. De naamswijziging kan simpelweg aan een loket gebeuren, maar om valse wijzigingen te voorkomen komen er wel nog extra controles.

“De praktische modaliteiten moeten nog vastgelegd worden, maar de identiteit zal nog op verschillende manieren gecontroleerd worden. Bijvoorbeeld via het identiteitskaartnummer”, meldt het kabinet van minister Smet. Er zal ook geen promotie gemaakt worden rond de nieuwe oplossing voor transgenders, maar de werknemers van de openbaar vervoersmaatschappijen zullen wel op de hoogte gesteld worden dat dit zich kan voordoen.

“Hiermee wordt een einde gemaakt aan pijnlijke en traumatische ervaringen die transgenderpersonen soms moesten ondergaan. Het openbaar vervoer moet toegankelijk zijn voor iedereen. We hebben altijd al gestreden voor gelijke rechten, en met deze concrete maatregelen tonen we ons opnieuw als voorvechters”, stelt Smet in het persbericht.

De maatregelen worden op woensdag 27 april aan alle andere Belgische vervoersbedrijven (NMBS, De Lijn en TEC) tijdens de Raad van Bestuur van de MOBIB voorgesteld en naar alle verwachtingen ook goedgekeurd.

bron: Belga