Strafzaak Belgische Scientologykerk definitief gesloten

Strafzaak Belgische Scientologykerk definitief gesloten

De uitspraak die vervolgingen tegen de Belgische Scientologykerk onontvankelijk verklaarde, is definitief geworden. Dat heeft Pascal Vanderveeren, de advocaat van de Scientologykerk in België, vanmorgen bevestigd op een persconferentie. Het federaal parket had dertig dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de correctionele rechtbank van Brussel, maar heeft dat niet gedaan. “Het is niet onze bedoeling om vandaag kritiek te leveren, maar het was belangrijk om erop te wijzen dat de uitspraak sinds een week definitief is. Het parket had dertig dagen om in beroep te gaan en ook de openbare aanklager had tien dagen na de kennisgeving (van de uitspraak) om in beroep te gaan. We stellen vast dat geen van hen bezwaren had tegen deze uitspraak”, zei Vanderveeren.

“Sommigen hebben gezegd dat de rechter geen uitspraak heeft gedaan over de grond van de zaak, maar dat is een vergissing”, voegde hij eraan toe. “De rechtbank zegt twee belangrijke dingen: ten eerste bevestigt ze dat het vooral het proces van een religie was. Ten tweede heeft ze inconsistenties en een reeks technische problemen in het strafdossier aangegeven die de vervolgingen onontvankelijk maakten.”

Eric Roux, de woordvoerder van de Scientologykerk in België, is opgelucht dat deze zaak eindelijk wordt gesloten. De Scientologykerk en haar raad kondigden aan dat ze een burgerlijke rechtsvordering tegen de Belgische staat zouden kunnen starten.

bron: Belga