Staking in gevangenissen goed opgevolgd volgens vakbonden

Staking in gevangenissen goed opgevolgd volgens vakbonden

De stakingsactie in de Belgische gevangenissen wordt deze morgen goed opgevolgd. “Zeker negentig procent van de mensen heeft het werk neergelegd”, zo hebben de vakbondssecretarissen van de overheidsbonden ACV en ACOD meegedeeld. De werknemers in de Belgische gevangenissen hadden gisterenavond om 22.00 uur het werk neergelegd. Hun actie, een initiatief van de overheidsvakbonden ACV en ACOD, zal nog tot morgenochtend 6.00 uur worden voortgezet. De actie gebeurt volgens de bonden wel met respect voor de werkwilligen. “Iedereen die wil werken, kan ook werken”, beklemtoont Filip Dudal van ACV. Uiteindelijk heeft volgens Dudal zowat negentig procent van het personeel het werk neergelegd. Volgens Gino Hoppe van ACOD loopt dat cijfer in sommige instellingen, onder meer in Dendermonde en Hasselt, zelfs op tot 99 procent.

Dat de actie goed wordt opgevolgd, is volgens de bonden geen verrassing. “De onvrede bij het personeel is heel groot. Er is zo veel bespaard dat de mensen hun werk niet meer op een normale manier kunnen doen. Ze zijn dat beu”, zegt Dudal.De bonden klagen onder meer aan dat er geknipt wordt in het personeelsbestand. Door de daling van het aantal werknemers – 9.295 in 201 naar 8.366 tegen 2018 (-10 procent) – wordt het voor het personeel bijvoorbeeld steeds moeilijker om hun verlofdagen op te nemen.

De staking heeft vandaag wel gevolgen voor de dienstverlening. Zo zullen er bijvoorbeeld geen bezoeken mogelijk zijn. “Maar het is niet onze bedoeling om mensen te hinderen”, benadrukt Hoppe nog. “Maar het is van kapitaal belang dat we het signaal geven aan de overheid dat het zo niet verder kan.”

bron: Belga