Slachtoffers bij voetbaldrama Hillsborough “leden onrechtmatige dood”

Slachtoffers bij voetbaldrama Hillsborough "leden onrechtmatige dood"

Een jury heeft vandaag geoordeeld dat de 96 dodelijke slachtoffers van het Hillsborough-voetbaldrama in 1989 een “onrechtmatige dood” (“unlawful killing”) hebben geleden, zo hebben Britse media gemeld. Volgens de jury treft de supporters zelf geen schuld. De ramp van Hillsborough van 15 april 1989 heeft gelijkenissen met die van het Heizeldrama in 1985. Bij de start van de bekerwedstrijd tussen FC Liverpool en Nottingham Forest in het Hillsboroughstadion van de club Sheffield Wednesday kwam het tot een paniekuitbraak. Het gevolg was een stormloop van toeschouwers. Er vielen 96 doden, allen supporters van Liverpool. Er waren ook 766 gewonden.

Na het drama werden in Engeland alle hekkens in de stadions verwijderd en staanplaatsen vervangen door zitplaatsen. Stadions op het vasteland van Europa volgden niet veel later.

In het kader van een nieuw gerechtelijk onderzoek naar de ramp boog een jury van zes mannen en drie vrouwen zich meer dan twee jaar lang over bewijsmateriaal en getuigenissen. De beraadslaging over veertien voorgelegde en gedetailleerde vragen eindigde gisteren, waarbij er unanimiteit was over dertien daarvan. De resterende vraag was of er sprake was van een onrechtmatige dood en waardoor er dus verantwoordelijkheden bestaan. Een beslissing bij meerderheid volstond.

Het onderzoek is evenwel niet strafrechtelijk en niemand kan schuldig worden bevonden aan een misdrijf. Daarvoor is een nieuw onderzoek nodig.

bron: Belga