Oklahoma wil medische licentie afnemen van dokters die abortus uitvoeren

Oklahoma wil medische licentie afnemen van dokters die abortus uitvoeren

De Amerikaanse staat Oklahoma is van plan om de medische licentie af te nemen van elke dokter die een abortus uitvoert. Er wordt enkel een uitzondering gemaakt wanneer de ingreep gebeurt om het leven van de moeder te redden. Het wetsvoorstel ligt intussen op het bureau van gouverneur Mary Fallin, nadat het eerder groen licht had gekregen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Het is voorlopig niet duidelijk of Fallin ook effectief haar handtekening zal plaatsen onder de tekst.
De Republikeinse initiatiefnemers achter het wetsvoorstel menen dat de wet “het leven zal beschermen”. Tegenstanders voeren aan dat de wet in strijd is met de grondwet, doordat ze artsen verbiedt een legale medische procedure uit te voeren. Naast het verlies van hun licentie riskeren de dokters overigens ook een celstraf.

“Het zal dokters dwingen om hun patiënten het bedrieglijke en onwetenschappelijke advies te geven dat ze de gevraagde abortusingreep beter niet doorzetten, in de hoop dat ze zelf hun licentie niet kwijtspelen”, luidt het. Bovendien vrezen de tegenstanders dat vrouwen hun toevlucht zullen zoeken tot illegale, onveilige methodes om hun zwangerschap te beëindigen. “Politici in Oklahoma maken er jaar na jaar hun missie van om de toegang van vrouwen tot vitale gezondheidszorg te beperken, maar dit totaalverbod op abortus is een nieuw dieptepunt”, betreurt ook Amanda Allen van het Centrum voor Reproductieve Rechten, dat ijvert voor abortusrechten.

Verschillende Amerikaanse media merken op dat de nieuwe wet mogelijk nog meer artsen zal aanzetten om naar een andere staat te trekken, terwijl er nu al sprake is van een tekort in Oklahoma. Maar volgens de Republikeinen zal het voorstel geen impact hebben op de medische gemeenschap. Abortus en de “erosie van het gezin” zijn de voornaamste oorzaken van de armoede, drugsproblematiek en andere sociale problemen in Oklahoma, luidt het in hun kamp. De Republikein David Brumbaugh verwoordt het anders: “Als wij de moraliteit voor onze rekening nemen, zal God wel voor de economie zorgen”.

bron: Belga