Homo-ouders winnen geschil over hoederecht tegen draagmoeder

Homo-ouders winnen geschil over hoederecht tegen draagmoeder

Een Spaans-Amerikaans homo-stel heeft een geschil over het hoederecht tegen een Thaise draagmoeder in Bangkok gewonnen. De beide 41-jarige mannen, Gordon Lake en Manuel Valero, zijn de legale ouders van de inmiddels 15 maanden oude baby Carmen, oordeelde de familierechtbank in Thailand. De draagmoeder had geweigerd het kind af te staan. De wettelijke status van draagmoederschap in Thailand was ongereguleerd toen de overeenkomst met het homo-stel was bemiddeld door een agentschap. Draagmoederschap tegen betaling werd in juli 2015 in Thailand verboden naar aanleiding van de zaak rond baby Gammy, een kindje met het syndroom van Down dat in 2014 werd achtergelaten door een Australisch koppel, dat wel haar tweelingbroertje meenam.

Baby Carmen werd voor de verstrenging van de wet geboren. Santos en Lake hadden de draagmoeder voor haar diensten betaald, maar ze veranderde na de geboorte van gedacht. Omdat stellen van hetzelfde geslacht in Thailand niet erkend worden als gehuwd of ouders, werd het hoederecht van Carmen op het geboortecertificaat eerst automatisch toegekend aan Lake en de draagmoeder.
De beslissing van de familierechtbank om de voogdij aan Lake alleen toe te kennen, laat het stel nu toe om Carmen, met een paspoort, mee te nemen naar Spanje, waar het stel al een zoon heeft, die momenteel bij familie van Valero verblijft.

bron: Belga