Greipel rondt ongezien ploegwerk af in derde etappe Ronde van Turkije

Greipel rondt ongezien ploegwerk af in derde etappe Ronde van Turkije

André Greipel (Lotto-Soudal) heeft in de derde etappe van de Ronde van Turkije (2.BC) een zelden geziene ploegprestatie afgerond. Lotto-Soudal eindigde in een pittige waaieretappe maar liefst met zes renners in de eerste acht. De Italiaan Alberto Cecchin (Team Roth) werd tweede, Kris Boeckmans kwam als derde over de streep. Wind en regen speelden een grote rol in de derde etappe, over 158,9 km van Aksaray naar Konya, en daar maakte Lotto-Soudal in de beginkilometers gebruik van. Onder impuls van de Belgische formatie brak het peloton in stukken. Vooraan overleefden amper 24 renners de storm. Het peloton volgde al snel op veertig seconden. Opmerkelijk: met Stig Broeckx, Gert Dockx, Frederik Frison, André Greipel, Adam Hansen, Greg Henderson, Jelle Wallays en Kris Boeckmans was de hele ploeg van Lotto-Soudal aanwezig in de kopgroep.

Ook Caja Rural met vier renners was goed vertegenwoordigd vooraan. Opvallende afwezige was leider Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida). Met Pello Bilbao, José Gonçalves, David Arroyo (Caja Rural) en Nikita Stalnov (Astana City) waren vier renners uit de top tien wel bij de les. Het helse tempo van Lotto-Soudal zorgde voor een indrukwekkend gemiddelde van 52 kilometer in het eerste wedstrijduur. De achterstand van het peloton liep na 70 kilometer op tot 2:35 en zou uiteindelijk meer dan zeven minuten bedragen.

Terwijl achteraan de handdoek werd gegooid, begon vooraan de strijd om de dagzege. Een nieuwe versnelling van Lotto-Soudal op 28 kilometer van de finish deed de kopgroep helemaal uit elkaar spatten. Bij de acht renners die overbleven, zaten zes renners van Lotto-Soudal. Voor Wallays en Hansen ging het te snel en van de andere ploegen konden enkel de Italianen Nicola Toffali en Alberto Cecchin, ploegmaats bij Team Roth, hun wagonnetje aanpikken.

Het achttal stoof naar de finish en in de sprint stond er geen maat op Greipel. Cecchin werd tweede, Boeckmans derde. Met Henderson (5e), Broeckx (6e), Dockx (7e) en Frison (8e) eindigden er zes renners van Lotto-Soudal in de eerste acht.
In het klassement van de Ronde van Turkije neemt de Spanjaard Bilbao de leiderstrui over van Niemiec. Morgen/woensdag trekt het peloton richting kust voor een etappe van 187 kilometer van Seydisehir naar Alanya.

bron: Belga