Frans bedrijf krijgt miljardencontract voor bouw Australische onderzeeërs

Frans bedrijf krijgt miljardencontract voor bouw Australische onderzeeërs

De Franse schepenbouwer DCNS heeft het contract van de Australische overheid beet om 12 onderzeeërs te bouwen voor de Royal Australian Navy. Dat heeft de Australische premier Malcolm Turnbull dinsdag aangekondigd in Adelaide. Het contract is 50 miljard Australische dollar (34 miljard euro) waard. Andere kandidaten voor het contract waren het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems en het Japanse Mitsubishi Heavy Industries.
Het project is het grootste en meest complexe defensieopdrachten ooit voor Australische, en zal in totaal 150 miljard Australische dollar kosten.
De premier meldde in de Zuid-Australische stad Adelaide dat de toekenning van het contract het gevolg was van een “diepgaand” en “objectief” proces, en dat het contract goed is voor 2.800 nieuwe jobs in Australië. Volgens hem waren de experts en Defensie het unaniem eens dat het Franse aanbod het beste tegemoetkomt aan de unieke noden van Australië, al waren alle offertes van een “zeer hoge kwaliteit”
“Deze duikboten zullen de meest gesofisticeerde marineschepen zijn die ooit zijn gebouwd in de wereld, en ze zullen hier in Australië worden gebouwd. Met Australische jobs, Australisch staal en Australische expertise”, zei de premier volgens de krant The Australian.
De schepen, en andere schepen die in de toekomst gebouwd worden, zullen minstens tijdens de volgende vijf decennia onderhouden worden in Adelaide, klinkt het nog. “We doen dit om Australië te beveiligen, maar ook om te verzekeren dat onze economie de overgang maakt naar de 21ste eeuw. Dat we beschikken over de technologie, de vaardigheden, de geavanceerde productie en de werkgelegenheid voor onze kinderen en kleinkinderen in de komende decennia.”

bron: Belga