Femke Van den Driessche krijgt zes jaar schorsing en fikse boete

Femke Van den Driessche krijgt zes jaar schorsing en fikse boete

De disciplinaire commissie van de internationale wielerunie UCI legt Femke Van den Driessche (19) een schorsing van zes jaar op voor het motortje dat in een van haar fietsen werd aangetroffen op het WK veldrijden eind januari in Zolder. De inmiddels gestopte renster moet ook een boete van 20.000 Zwitserse frank (18.180 euro) betalen, bovenop alle (nog te bepalen) gerechtskosten. Van den Driessche is met terugwerkende kracht geschorst vanaf 11 oktober 2015. De sanctie eindigt op 10 oktober 2021. Haar resultaten vanaf 11 oktober 2015 worden geschrapt. Ze moet dus haar Europese en Belgische titel bij de beloften (U23) inleveren. Daarnaast moet ze de betrokken organisaties het verkregen prijzengeld terugstorten.

De UCI behandelde de zaak van Femke Van den Driessche op 15 maart in Aigle. Een dag eerder had de renster bekendgemaakt een punt te zetten achter haar carrière en zich dus niet te zullen verdedigen. Voor de technologische fraude riskeerde ze een levenslange schorsing en een boete van om en bij 50.000 euro.

UCI-voorzitter Brian Cookson reageert tevreden op het vonnis. “We hebben heel wat middelen geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe technieken om het scannen van fietsen efficiënter te maken. Deze zaak is een grote overwinning voor de UCI en voor alle fans, renners en teams die de bevestiging willen krijgen dat we deze vorm van bedrog uit onze sport houden.”

bron: Belga