Di Rupo wil nieuwe “Conventie” die waarden van Belgische samenleving vastlegt

Di Rupo wil nieuwe "Conventie" die waarden van Belgische samenleving vastlegt

PS-voorzitter Elio Di Rupo stelt voor een burgerconventie in het leven te roepen die de waarden van de Belgische samenleving moet vastleggen. Die zouden dan als preambule bij de Grondwet gelden, zo legt Di Rupo gisteren uit in Le Soir. De voormalige premier werkt al zes maanden aan het idee en de aanslagen van 22 maart hebben hem gesterkt in zijn overtuiging. Voor Di Rupo moet de waarden die de basis van ons land vormen, in een inleidende bepaling bij de Grondwet worden gegoten. De Franstalige socialist ziet er een manier in om het land rond een denkoefening te verzamelen. “Het zal ons verplichten over een aantal zaken na te denken.”

De preambule zou dienst kunnen doen als referentie voor ons samenlevingsmodel, maar kan ook op pedagogisch vlak waardevol zijn en zou zelfs een charter kunnen zijn waar nieuwkomers zich achter moeten scharen. Zelf schuift hij het verbod op de doodstraf, het recht op waardig sterven en de neutraliteit van de staat als mogelijke waarden naar voren.

Om die waarden te bepalen, denkt Di Rupo aan een Conventie met een honderdtal leden, van wie twee derde via lottrekking wordt bepaald. De rest zou uit verkozenen bestaan, die verslag uitbrengen aan het parlement. Bedoeling is binnen de conventie in consensus te werken, dus zonder stemming. De tekst moet nadien wel een tweederdemeerderheid krijgen in het parlement.

bron: Belga