Denderleeuw heeft met Jo Fonck derde burgemeester deze legislatuur

Denderleeuw heeft met Jo Fonck derde burgemeester deze legislatuur

In de ambtswoning van Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers heeft Jo Fonck (sp.a) vanmiddag de eed afgelegd als burgemeester van Denderleeuw. “Dit is de laatste bladzijde van een heel moeilijk hoofdstuk dat we nu afsluiten”, zei kersvers burgemeester Fonck. Jo Fonck was in de vorige legislatuur al burgemeester van Denderleeuw. De kopman van het kartel sp.a-Open was de absolute stemmenkampioen in 2012. Zijn partij haalde toen ook 30 procent van de stemmen, maar belandde op de oppositiebanken na bijzonder moeizame coalitiegesprekken. Onder bemiddeling van wijlen gouverneur André Denys sloten eind januari 2013 CD&V, N-VA en Open Vld/Plus een coalitie, met Jan De Dier (N-VA) als burgemeester.

In november 2014 riepen de vier leden van coalitiepartner CD&V, de acht leden van sp.a-Open en een onafhankelijk raadslid (ex-Open Vld/Plus), goed voor 13 op 25 zetels, de onbestuurbaarheid van de gemeente uit. Een jaar later sloten CD&V, N-VA en het onafhankelijk raadslid een nieuwe bestuurscoalitie, met Alberic Sergooris als tijdelijke burgemeester.

Fonck kon nu pas de eed afleggen omwille van een gerechtelijk onderzoek in een vastgoeddossier waarvoor hij, samen met andere toenmalige coalitieleden, halverwege maart 2016 buiten vervolging werd gesteld. Denderleeuw heeft dus een derde burgemeester deze legislatuur. “Hoe zegt men dat? Derde keer, goede keer”, grapte Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers voorafgaand de eedaflegging.

Dit is een groot moment, na al wat er de voorbije 2 à 3 jaar is gebeurd, zei kersvers burgemeester Jo Fonck, die de eed aflegde in het bijzijn van lokale politieke kopstukken. “Dit is de laatste bladzijde van een heel moeilijk hoofdstuk dat we nu afsluiten”. Fonck blikte vooruit naar plannen en beslissingen, in onder meer sport- en jeugddossiers maar ook rond netheid, maar keek ook nog één keer achterom. “Fouten maken is geen probleem, als je er tenminste uit leert en ik denk dat we er allemaal uit geleerd hebben”, klonk het.

bron: Belga