Cafébazen halen bij Raad van State hun slag thuis de ‘bingotaks’

Cafébazen halen bij Raad van State hun slag thuis de 'bingotaks'

FedCaf, de Federatie van Cafés van België, heeft bij de Raad van State gelijk gekregen in het verzet tegen een bijdrage van 2.500 euro die Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node vragen voor het attest waarmee de cafébaas een vergunning kan aanvragen voor een kansspel, bijvoorbeeld een bingokast. Dat meldt FedCaf. Voor FedCaf gaat het om als “belastingen vermomde gemeentelijke bijdragen”. De twee Brusselse gemeenten voerden de bijdrage in 2013 in om het door de burgemeester afgeleverd attest te bekomen.
Het attest is nodig om een een zogenaamde ‘klasse C-vergunning’ aan te vragen bij de Kansspelcommissie. Die vergunning is dan weer noodzakelijk indien de cafébaas een bingokast in zijn zaak wil. Maar het gemeentelijk attest “biedt geen enkele garantie dat de beoogde vergunning ook daadwerkelijk afgeleverd zal worden”, aldus FedCaf.

“De Kansspelcommissie kan deze vergunning voor de caféhouder weigeren voor gelijk welke reden. Bij weigering ziet de caféhouder deze bijdrage van 2.500 euro in rook opgaan.” En de caféorganisatie wijst erop dat de vergunning maar 5 jaar geldig is en dus vijfjaarlijks moet aangevraagd worden.
FedCaf klopt zichzelf op de borst dat ze met het initiatief bij de Raad van State vermeden heeft dat alle 589 gemeenten van het land eenzelfde bijdrage zouden invoeren.

Met de vernietiging van de bijdrage door de Raad van State op zak, zal FedCaf de twee gemeenten vragen om de betaalde bijdragen terug te storten. “Eenzelfde verzoek zal ook gericht worden naar de andere gemeenten (zoals Sint-Gillis en Jette) die ondertussen eenzelfde onwettelijke bijdrage hadden ingevoerd.”

bron: Belga