België wordt lid van het NAVO-kenniscentrum voor cyberdefensie

België wordt lid van het NAVO-kenniscentrum voor cyberdefensie

België treedt volgend jaar toe tot het kenniscentrum voor cyberdefensie van de NAVO in de Estse hoofdstad Tallinn. Dat orgaan is uniek en groepeert momenteel reeds een twintigtal lidstaten en partners van de alliantie, zo heeft minister van Defensie Steven Vandeput dinsdag aangekondigd. Vanaf 1 januari stuurt ons land één van zijn experten inzake cybersecurity naar Tallinn voor een periode van minstens drie jaar. Zo verklaarde Vandeput aan enkele journalisten in de marge van een tweedaags bezoek aan Estland.
Het Cooperative Cyber Defence Center of Excellence, CCD COE werd in 2008 opgericht door de Estse regering nadat het land het slachtoffer was geweest van massale cyberaanvallen. Volgens de toenmalige premier Andrus Ansip werden de aanvallen vanuit Rusland uitgevoerd. Het centrum werd nadien door de NAVO gehomologeerd als kenniscentrum, naast 23 andere.

Het multinationaal centrum – met 16 van de 28 NAVO-landen en de neutrale landen Oostenrijk en Zweden – doet onderzoek en organiseert opleidingen op technisch, juridisch en strategisch vlak. Er worden ook oefeningen gehouden, zoals tussen 18 en 22 april, “Locked Shields”, de grootste oefening ooit, met 550 mensen.

bron: Belga