1.100 afgeschafte treinen en 18.000 minuten vertraging na aanslagen 22 maart

door
Belga
Leestijd 2 min.

De terreuraanslagen van 22 maart op de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem en metrostation Maalbeek hadden een grote impact op het treinverkeer. Volgens NMBS en Infrabel zorgden de maatregelen op politiebevel wegens de aanslagen in de periode 22-31 maart voor 18.079 minuten vertraging, omgerekend 301 uren. Er werden ook 1.099 treinen afgeschaft. De dag van de aanslagen werd bijvoorbeeld het treinverkeer op de drukke Noord-Zuidverbinding een tijdlang stilgelegd. De dagen nadien bleven sommige Brusselse treinstations gesloten. Het treinstation van de luchthaven opende uiteindelijk pas vorige week opnieuw de deuren.

"De beslissingen genomen naar aanleiding van de aanslagen hadden natuurlijk een impact op het treinverkeer", zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. Zo werden veel treinen deels of volledig afgeschaft. Op de treinen naar de luchthaven was er veel impact.

"En we hebben nadien heel wat meldingen binnengekregen voor een verdacht pakket of achtergelaten tassen of koffers", vervolgt Baeken.

Bij dergelijke meldingen wordt het station ontruimd. "Het ging daarbij om oprechte bezorgdheid en geen flauwe grappenmakers. Bijvoorbeeld het station van Leuven werd op 24 maart ontruimd en DOVO kwam ter plaatse." Het pakket dat toen op een trein gevonden was, bleek gewoon een rugzak te zijn.

In maart reed uiteindelijk 90,7 procent van de binnenlandse treinen stipt. Twaalf maanden eerder was dat 90,6 procent. Het totale aantal afgeschafte treinen steeg van 1.595 in maart 2015 tot 2.269. Het gaat om respectievelijk 1,5 en 2,2 procent van het totale aantal treinen.

Volgens spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel lag bij bijna 54 procent van de vertragingen de verantwoordelijkheid bij derden. Bij de afgeschafte treinen is dat zowat 76 procent. Behalve om een tussenkomst van de politie kan het ook bijvoorbeeld om een persoon langs de sporen gaan of een aanrijding van een persoon.

bron: Belga