Wetenschappers verklaren waarom je slecht slaapt in een vreemd bed

Vind jij het moeilijk om slaap te vatten in een hotel, ook al zijn de bedden zo zacht en netjes opgemaakt? Dan ben jij niet de enige. Japanners hebben uitgevogeld dat ons brein overschakelt op overlevingsinstinct als we de nacht doorbrengen in een nieuwe omgeving. 

De onderzoekers lieten 35 proefpersonen twee keer overnachten in hun lab. Ondertussen werd de hersenactiviteit van de mensen grondig bestudeerd. Zo hebben ze ontdekt dat als mensen in een vreemde slaapkamer overnachten, maar de helft van de hersenen echt slaapt. De linkerhersenhelft blijft de eerste nacht veel actiever.

Hoe sterker het verschil in activiteit in de hersenen, hoe moeilijker het is om in te slapen. Bovendien zijn slapers gevoeliger voor externe stimuli en storingen, zoals het verkeer op een drukke straat, een blaffende hond of de geluiden in huis.

“Deze resultaten suggereren dat de linkerhersenhelft als een soort nachtwacht dienst doet in een onbekende omgeving”, besluiten de wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. Met andere woorden blijft je brein dus half wakker om jezelf te beschermen.

Foto Pixabay