Griepspuiten zijn ’s ochtends effectiever

Griepvaccins wekken een sterkere immuunrespons op wanneer ze in de voormiddag gegeven worden. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Birmingham, die recent gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Vaccine. 

De studie volgde 276 gezonde 65-plussers die een griepspuit kregen in 2011, 2012 en 2013. De deelnemers werden vervolgens opgedeeld in twee groepen: patiënten die tussen 9 uur en 11 uur gevaccineerd werden en mensen die tussen 13 uur en 17 uur een prikje kregen. Een maand later werden hun antilichamen onder de microscoop genomen.

Het onderzoek toonde aan dat mensen die hun vaccin in de voormiddag hadden gekregen, beduidend meer antilichamen hebben voor twee van de drie beoogde griepstammen. Gelijkaardige resultaten voor de derde stam volgden later.

De invloed van het bioritme op het immuunsysteem is niet meteen duidelijk. Het niveau van cortisol, cytokine en geslachtshormonen fluctueert bijvoorbeeld doorheen de dag en deze stoffen hebben een invloed op het immuunsysteem. Daarnaast is ook al aangetoond dat ook witte bloedcellen, een belangrijke component van het afweersysteem, hun eigen ritme hebben.

Anna Phillips, één van de onderzoekers verbonden met de studie, betoogt bij BBC dat de resultaten van groot belang zijn. Zij oppert er nu voor om alle griepvaccins in de voormiddag te geven. “Er is geen risico voor de patiënt, het kost niets en zelfs als we het mis hebben kan er niets fout lopen. Het is fantastisch, een interventie die zo eenvoudig en gratis is, is ongehoord”, aldus Phillips aan de BBC.

Foto: AFP / P/ Huguen