Duurste elpee van Bowie wordt deze week geveild

Een van de zeldzaamste en waardevolste elpees ooit gaat deze week onder de hamer bij online veilinghuis en verzamelaarsplatform Catawiki. Het gaat om een zogenoemde acetate elpee, met de eerste opname van David Bowies album ‘Hunky Dory’ uit 1971. De verwachte opbrengst is 50.000 euro.

Bowie schreef zelf de tracklist op de plaat. Acetate elpees zijn zeer kwetsbare platen die vaak per stuk of in kleine aantallen worden gemaakt en bedoeld zijn voor de producers of de muzikanten zelf. Voor zover bekend is dit het enige acetate exemplaar van ‘Hunky Dory’.

De plaat dook pas dit jaar op. De Britse eigenaar kreeg het ding in 1973 van een buurman in ruil voor een flesje bier. Pas toen Bowie in januari overleed, bekeek de man de elpee nog eens goed en contacteerde experts. Zij stelden vast dat het handschrift daadwerkelijk van de zanger is.

‘Hunky Dory’ was het vierde album van Bowie en bevat klassiekers zoals ’Changes’ en ‘Life on Mars’. De plaat ging al vier miljoen keer over de toonbanken.

De veiling duurt tot en met zaterdag 30 april. Het online veilinghuis verwacht dat er vanuit de hele wereld op wordt geboden.

Foto flickr