Donoren schieten spermabank te hulp in Zweden

Na een wetswijziging in Zweden keken spermabanken er aan tegen een groot tekort. Na een succesvolle oproep zijn heel wat mannen bereid om hun zaad te doneren en wordt een mogelijk tekort vermeden. Dat schrijft The Local

Sinds 1 april mogen alleenstaande Zweedse vrouwen zich laten bevruchten met gedoneerd sperma. De Zweedse gezondheidsraad schat dat zo’n 800 dames gebruik zullen maken, wat gemiddeld neerkomt op 3.200 behandelingen. De wetswijziging, gekoppeld aan een lage voorraad die wettelijk niet gebruikt mag worden voor singles, zorgde voor een nakend tekort bij de spermabanken.

Een oproep in Malmö, de derde grootste stad van het Scandinavische land, heeft een tekort kunnen vermijden. “De boodschap is blijkbaar doorgedrongen. Veel mensen hebben contact met ons opgenomen omdat ze willen helpen”, getuigt Margareta Kitlinski, de lokale verantwoordelijke voor gezondheidszorg, aan radio P4.

Het is niet de eerste keer dat een wetswijzing in Zweden leidt tot een tekort aan sperma. Toen de regering in 2009 besliste dat lesbische koppels zich kunstmatig mogen bevruchten, oversteeg de vraag het aanbod ook.