Britse politie schuldig aan Hillsborough-drama

Relatives of the victims of the 1989 Hillsborough disaster react following the conclusion of the inquest into the disaster, at the coroner's court in Warrington, north-west England on April 26, 2016. The 96 Liverpool fans who died in Britain's 1989 Hillsborough football stadium disaster were unlawfully killed, a jury found Tuesday following the longest-running inquest in English legal history. After hearing more than two years of evidence, the jury also concluded that the behaviour of Liverpool supporters on the day did not cause or contribute to Britain's worst sports stadium tragedy. / AFP PHOTO / GEOFF CADDICK

De Britse politie heeft ernstige fouten gemaakt die hebben geleid tot de dood van 96 voetbalsupporters in het Hillsborough-stadion in 1989. Dat is de conclusie van een gerechtelijk vooronderzoek dat werd afgerond, zo meldt BBC.

Volgens de jury heeft het gedrag van de voetbalsupporters niet bijgedragen aan of geleid tot de gevaarlijke situatie die tijdens de wedstrijd ontstond. De supporters treft dus geen schuld. Wel hebben de politie en de hulpdiensten fouten gemaakt door slechte leiding en aansturing. Daarnaast waren er meerdere mankementen aan het stadion en was het veiligheidscertificaat niet in orde.

Extra hekken

Op 15 april 1989 vond een bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest plaats in het Hillsborough-stadion in Sheffield. Toen heel wat supporters nog niet op hun plaats stonden toen de wedstrijd op het punt stond te beginnen, besloot de politie extra hekken te openen. Hierdoor raakten heel wat fans verdrukt aan de hekken dicht bij het veld. Bij het drama, de grootste ramp uit de Britse sportgeschiedenis, kwamen 96 mensen om het leven. De ramp heeft gelijkenissen met die van het Heizeldrama in 1985 in ons land.

Gedetailleerde vragen

Meer dan twee jaar lang boog een jury zich over bewijsmateriaal en getuigenissen. De leden moesten een aantal voorgelegde en gedetailleerde vragen beantwoorden, waarover de beraadslaging gisteren eindigde. In 2012 werd al een rapport openbaar gemaakt dat aantoonde dat bijna de helft van de slachtoffers nog had kunnen leven als de hulpdiensten en de politie sneller en efficiënter waren opgetreden.

Langst lopende rechtszaak

Hoofdcommissaris van de politie van Zuid-Yorkshire David Crompton zei dat de politie het oordeel van de jury ontegenzeggelijk accepteert. «Ik wil zonder voorbehoud mijn excuses aanbieden aan de families van de slachtoffers en iedereen die is aangedaan.» De zaak-Hillsborough is de langst lopende rechtszaak in de geschiedenis van het Britse strafrecht.

Foto AFP / G. Caddick