Zestienjarige aangeklaagd voor voorbereiden terroristische aanslag tijdens Anzac Day

Zestienjarige aangeklaagd voor voorbereiden terroristische aanslag tijdens Anzac Day

Een zestienjarige tiener uit het westen van Sydney, is zondag opgepakt omdat hij een terroristische aanslag zou gepland hebben tijdens Anzac Day. Tijdens die dag, op 25 april, worden de Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten herdacht, die gevochten hebben en gestorven zijn op het slagveld, onder meer tijdens de Eerste Wereldoorlog in België. “We vermoeden dat er een aanslag gepland zou zijn op deze dag, en het feit dat het om Anzac Day gaat, is zeer onrustwekkend”, aldus politiecommissaris van New South Wales Andrew Scipione. “Het gevaar van deze specifieke dreiging is verijdeld.”
De verdachte verscheen maandag voor de jeugdrechter. Uit de verslagen van de rechtbank blijkt dat de jongen een wapen wilde kopen om een aanslag uit te voeren, aldus nieuwszender ABC.
Net als vorig jaar zijn op Anzac Day strenge maatregelen van kracht. In de aanloop naar Anzac Day 2015 werden er nog 5 mensen opgepakt door de antiterreureenheden. Drie van hen werden snel weer vrijgelaten.
Maandag worden voor de 101ste keer de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen (Anzac) herdacht, die in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de Slag van Gallipoli in het huidige Turkije deelnamen. Tijdens de dag worden vandaag ook alle andere soldaten herdacht die overleden zijn in een oorlog.
Duizenden Australiërs zijn maandag aanwezig op de herdenkingsdiensten ter ere van Anzac Day, die maandag om 04.45 uur (plaatselijke tijd) van start gingen. In de hoofdstad Canberra kwamen 55.000 mensen samen aan de Australian War Memorial, waar ook premier Malcolm Thurnbull en oppositieleider Bill Shorten aanwezig waren.
Turnbull sprak in zijn eerste Anzac Day-speech als premier zijn solidariteit uit voor het Turkse volk, “nu we met onze bondgenoten een nieuwe oorlog voeren tegen het terrorisme”, aldus zender SBS. Hij benadrukt echter ook dat Anzac Day niet draait om het verheerlijken van de oorlog, maar om de Australiërs op te roepen om beter te zijn. “Deze dag herdenkt geen overwinning van wapens, maar een overwinning van de menselijke geest, de moed en de vastberadenheid van die mannen en vrouwen die 100 jaar geleden en nu nog steeds, hun leven op het spel zetten”, aldus de premier.
En ook in Sydney, Melbourne, Perth, Adelaid en Brisbane kwamen duizenden mensen samen voor gelijkaardige ceremonies, en er vonden ook militaire parades plaats.
De plechtigheden lopen nog tot 16.45 uur (08.45 uur Belgische tijd), wanneer de Last Post wordt geblazen.
Anzac Day wordt buiten in Australië ook onder meer in Nieuw-Zeeland, het Turkse schiereiland Gallipoli en op eilanden in de Stille Oceaan gevierd.

bron: Belga