Westhoek herdenkt 101ste Anzac Day

Westhoek herdenkt 101ste Anzac Day

De Australiërs en Nieuw-Zeelanders herdenken vandaag voor de 101ste keer Anzac Day, de dag waarop hun deelname aan de Eerste Wereldoorlog in 1915 begon. Ook in de Westhoek staan er verschillende herdenkingen op het programma. Traditiegetrouw wordt deze herdenkingsdag geopend in Zonnebeke met een “dawn service” om 6 uur op het Buttes New British Cemetery in het Polygoonbos. Die ochtendceremonie herdenkt het begin van de dag voor de troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er was aanzienlijk minder volk dan voor de eeuwherdenking vorig jaar, maar toch daagden ongeveer 600 mensen op om deze unieke gebeurtenis mee te maken. Door de kleinere publieksbelangstelling was deze “dawn service” heel sereen.

Een paar uur later trokken de Nieuw-Zeelandse en Australische delegaties, met onder meer de Australische financiënminister Mathias Cormann, naar Tyne Cot in Zonnebeke. Tijdens de slag van Passendale sneuvelden duizenden Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Op Tyne Cot alleen al liggen 1.369 Australiërs en 520 Nieuw-Zeelanders, waarvan de meeste ongeïdentificeerd bleven.

Om half twaalf is er een speciale Last Post Ceremony onder de Menenpoort in Ieper en om half vier wordt het programma rond Anzac Day afgerond met een ceremonie op Toronto Avenue in Ploegsteert, waar vooral de Nieuw-Zeelanders een bijzondere inbreng in hebben.

Anzac Day, dat staat voor Australian and New Zealand Army Corps, herinnert aan de landing van de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen in het Turkse Gallipoli in Turkije op 25 april 1915. Voor beide landen staat Anzac Day ook symbool voor de bewustwording van hun eigen identiteit. Australië werd kort voor de Eerste Wereldoorlog onafhankelijk. Nieuw-Zeeland was aan het begin van de Eerste Wereldoorlog pas erkend als lid van het Gemenebest en niet langer een kolonie.

bron: Belga