Vlaamse regering versterkt Vertrouwenscentra Kindermishandeling

Vlaamse regering versterkt Vertrouwenscentra Kindermishandeling

De Vlaamse regering maakt een budget van 500.000 euro vrij om de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (VK) te versterken. De vertrouwenscentra zijn het aanspreekpunt voor alle mogelijke situaties van geweld op kinderen. Volgens minister van Welzijn Jo Vandeurzen kunnen ze met de extra subsidie een antwoord bieden op het groeiend beroep dat op de centra wordt gedaan. Met de inwerkingtreding van de integrale jeugdhulp werd de rol van de VK in de jeugdhulpverlening uitgebreid. Dat heeft een impact op hun dagelijkse werking, vandaar dat de Vlaamse regering de sector wil versterken.

Dankzij de extra middelen en werkgelegenheid kunnen de centra op een nog kwaliteitsvollere manier hun opdrachten uitvoeren, zegt minister Vandeurzen. “Naast hun reguliere werking zijn de centra namelijk ook erkend als gemandateerde voorziening binnen de integrale jeugdhulp en bemannen ze samen met de Centra voor Algemeen Welzijnswerk het meldpunt 1712. Op deze manier maken we gericht werk van het bestrijden van kindermishandeling.”

Daarnaast ziet ook een forum het levenslicht dat voor een goede afstemming tussen de zes vertrouwenscentra moet zorgen. Doel is de krachten te bundelen tegen kindermishandeling. De versterking van de centra moet ook een vlottere toegang tot de vertrouwenscentra en de ondersteuningscentra jeugdzorg voor de professionele hulpverlener mogelijk maken. Die betere toegankelijkheid was overigens één van de aanbevelingen uit een rapport rond gezinsdrama’s dat vorige week werd voorgesteld.

bron: Belga