Vlaamse economische missie India – Vlaamse export op recordhoogte in 2015

Vlaamse economische missie India - Vlaamse export op recordhoogte in 2015

Vlaanderen heeft in 2015 meer dan 300,6 miljard euro geëxporteerd. Dat is het hoogste bedrag ooit. De Vlaamse import bleef status quo op 288,8 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die Flanders Investment and Trade (FIT) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hebben bekendgemaakt in de marge van de Vlaamse economische missie naar India. Geen grote schommelingen op de Vlaamse handelsbalans vorig jaar. Maar met een stijging van 2,16 procent steeg de Vlaamse export voor het eerst boven de kaap van de 300 miljard euro. Met die stijging doet Vlaanderen het ook beter dan het Belgische gemiddelde (+1,49 procent) en klimt het Vlaamse aandeel in de Belgische export verder naar 83,1 procent.
Vlaanderen blijft daarmee ook de zesde grootste exporteur in de Europese Unie, na Duitsland, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië.
De export naar Europese landen doet het goed. Gemiddeld ligt de stijging daar op 3,2 procent, met uitschieters van +19,2 procent voor Italië en +13,2 procent voor Zweden. Enige dissonant is Nederland met -4 procent.
En terwijl de export naar Amerika (+7,5 procent) en Centraal-Amerika (+15,8 procent), incasseerde de uitvoer naar de BRICS-landen een dreun van -12,4 procent. Naar India, bestemming van de lopende Vlaamse handelsmissie, zakte de export vorig jaar met 9,5 procent. Ook de export naar China (-9,2 procent) en vooral naar Rusland (-25,2 procent) en Brazilië (-20,5 procent) kreeg klappen.
De chemie en farma blijft met een aandeel van een kwart veruit de grootste exportsector, voor transportmaterieel (11,7 procent) en machines en apparatuur (10,8 procent). Er zijn ook sectoren die het moeilijker hebben gekregen, zoals de minerale producten (9,2 miljard minder of -25,8 procent) en de diamant (-1,47 miljard euro of een daling van 8,4 procent).

bron: Belga