Strijd tegen IS – “Obama gaat aankondigen dat VS 250 extra militairen naar Syrië sturen”

Strijd tegen IS -
Strijd tegen IS - "Obama gaat aankondigen dat VS 250 extra militairen naar Syrië sturen"

De Amerikaanse president Barack Obama wil de komende weken 250 extra militairen naar Syrië sturen om te strijden tegen terreurgroep Islamitische Staat. Dat zou hij maandag tijdens zijn bezoek in Duitsland aankondigen, schrijven verschillende Amerikaanse media op gezag van anonieme bronnen. De troepen zullen de huidige inspanningen van de VS uitbreiden om meer Arabische Syrische strijders op te nemen in de door de VS gesteunde eenheden in het noorden van het land, die nu vooral bemand worden door Koerden, aldus CNN. Volgens een bron moeten de militairen de troepen in de regio “adviseren en assisteren”, in de hoop ze sterk genoeg te maken dat ze het gebied rond Raqqa, dat momenteel gecontroleerd wordt door IS, te heroveren.
De extra militairen zouden niet deelnemen aan gevechtsoperaties of aanvallen uitvoeren, maar wel gewapend zijn om zichzelf te kunnen verdedigen. Ze vervoegen de 50 militairen die al enkele maanden aan het werk zijn in Syrië, klinkt het nog.
“We hebben de afgelopen dagen gemerkt dat de president een aantal stappen heeft goedgekeurd om de steun van onze partners in de regio, onder wie de Iraakse veiligheidskrachten en de lokale Syrische troepen die vechten tegen IS, te verhogen”, aldus een hoge verantwoordelijke, die toevoegt dat de president dit doet vanwege de recente successen die geboekt zijn tegen IS.
Enkele dagen geleden kondigde de Amerikaanse minister van Defensie nog aan dat 217 militairen naar Irak worden gestuurd voor opleidingsopdrachten.
Aan BBC bevestigde Obama eerder op de dag dat hij geen grondtroepen wil ontplooien in Syrië. “Om de problemen op lange termijn op te lossen, is enkel een militaire oplossing – en zeker het ontplooien van grondtroepen door ons – niet voldoende”, zei hij. Hij verklaarde ook dat hij niet verwacht dat IS verslagen zal worden in de 9 maanden dat hij nog president is, maar dat het wel mogelijk is “om geleidelijk aan de regio waarin ze opereren te verkleinen”.
Obama zei ook dat de internationale coalitie tegen IS, die door de VS wordt geleid “aanvallen tegen IS zal blijven uitvoeren op plaatsen als Raqqa, en zal proberen die delen van het land te isoleren, en die delen van het land die buitenlandse strijders naar Europa te sturen af te sluiten”. Tegelijkertijd moet de internationale gemeenschap druk blijven zetten op alle partijen, inclusief Rusland, Iran en de gematigde oppositiegroepen, “om rond de tafel te zitten en een transitie op poten te zetten”, maar “dat is niet eenvoudig”.

Bron: Belga