Spaanse koning start laatste poging tot regeringsvorming

Spaanse koning start laatste poging tot regeringsvorming
Spaanse koning start laatste poging tot regeringsvorming

De Spaanse koning Felipe VI heeft de vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen ontvangen op zijn paleis in een laatste poging om de onderhandelingen over de vorming van een coalitieregering te bevorderen. Het land verkeert in onzekerheid sinds de parlementsverkiezingen van 20 december, waarbij geen enkele partij een duidelijke meerderheid behaalde. De vier grootste partijen zijn er tot nu toe niet in geslaagd een werkende coalitieregering te vormen, waardoor nieuwe verkiezingen steeds onvermijdelijker lijken.
“Er is geen kans om een nieuwe verkiezingsronde te voorkomen”, zei Ana Oramas, een afgevaardigde van een regionale partij op de Canarische Eilanden, na een gesprek met de vorst.

De conservatieve premier Mariano Rajoy en de socialistische leider Pedro Sanchez zouden dinsdag het Zarzuelapaleis bezoeken, zodat de koning kan achterhalen of een van de leiders kans maakt om als nieuwe premier gekozen te worden. De uiterste datum voor het kiezen van een nieuwe premier is 2 mei.

Als er geen meerderheid uit de bus komt, zal koning Felipe het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen op 26 juni aankondigen.
Volgens parlementslid Isidro Manuel Martinez, uitte de koning zijn wens dat de partijen de kosten onder controle houden als het tot nieuwe verkiezingen zou komen.

Bron: Belga