Obama wil dat Europa en NAVO meer doen in Syrië en Irak

Obama wil dat Europa en NAVO meer doen in Syrië en Irak
Obama wil dat Europa en NAVO meer doen in Syrië en Irak

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Europa en de NAVO opgeroepen zich meer te engageren in Syrië en Irak die in een (burger)oorlog verwikkeld zijn. “Europa en de NAVO kunnen meer doen”, zei het Amerikaanse staatshoofd tijdens een rede in het Duitse Hannover. In Syrië en Irak “moeten meer landen een bijdrage leveren tot de strijd, opleiding en opbouw”, aldus Obama, die ook meer economische steun voor Irak nodig acht omdat “daarmee extremisme kan worden bestreden”. “Terroristen willen steden en mensen in Europa en de VS treffen. Het Westen moet zijn levenswijze verdedigen tegen de haat. Er moeten luiken dichtgaan om daarmee terreuraanslagen in Brussel en Parijs te vermijden. De VS beschikken over machtige strijdkrachten, de besten die de wereld ooit heeft gezien. Maar niemand kan de problemen alleen oplossen”, zei Obama, die de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) de grootste bedreiging noemde.

De president kondigde aan tot 250 bijkomende troepen naar Syrië te zullen sturen. Zij zullen plaatselijke krachten in de strijd tegen IS steunen, zei zijn plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur Ben Rhodes eerder. De kleine teams zijn zeer efficiënt om de gematigde rebellen te steunen. “Natuurlijk zijn speciale (strijd)krachten steeds gevechtstroepen. Zij kunnen in gevechten verwikkeld raken, maar hebben geen gevechtsopdracht”, legde Rhodes uit.

Tot nu toe waren vijftig leden van Special Forces op de grond in Syrië actief. “Er moet een einde komen aan het lijden van het Syrische volk”, zei Obama.

Bron: Belga