N-VA wil af van 28 vreemde talen voor rijexamen

N-VA wil af van 28 vreemde talen voor rijexamen

Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) wil het aantal talen waarin het theoretisch rijexamen wordt aangeboden drastisch inperken. Dat antwoordt hij op een vraag van Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). Momenteel kan het examen worden afgelegd in liefst 28 vreemde talen. In 2013, het laatste jaar met beschikbare cijfers, legden meer dan 5.000 mensen in Vlaanderen hun rijexamen af in een vreemde taal. Dat is een toename met 20 procent in vergelijking met 2010, berekende Parys.

De top 5 van de vreemde talen waarin het theoretische rijexamen met tolk wordt afgelegd bestaat uit het Arabisch, Engels, Turks, Pools en Spaans. Maar het examen wordt bijvoorbeeld ook afgenomen in het Urdu, Afghaans, Armeens, Farsi, Thai en Chinees. Slechts 30 procent van wie een examen in een vreemde taal aflegt, slaagt, terwijl het algemene gemiddelde schommelt tussen 45 en 55 procent.

Met de zesde staatshervorming werd de rijopleiding een Vlaamse bevoegdheid. Ben Weyts wil daarvan gebruik maken om het aantal beschikbare talen in te perken. De meest courante talen zullen wel mogelijk blijven, net als een tolk voor doven en slechthorenden.

bron: Belga