Lijst met tips en workshops voor vrijwilligers voor meer veiligheid tijdens festivalzomer

Lijst met tips en workshops voor vrijwilligers voor meer veiligheid tijdens festivalzomer

Een lijst met tips en een roadshow met workshops voor vrijwilligers in bewakingsopdrachten. Zo wil de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMIV) de veiligheid tijdens de nakende festivalzomer garanderen, zegt federatievoorzitter Jan Briers. De controles van festivalgangers moeten conform de wetgeving zijn, maar Briers hoopt dat die wet enige soepelheid aan de dag legt, “zolang dreigingsniveau 3 van kracht is”. Maandagavond zat de FMIV rond de tafel om de veiligheidsmaatregelen op de festivals te bespreken deze zomer. Briers gooide vorige week al de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat er beter geen rugzakken en handtassen zouden toegelaten worden op de zomerfestivals. Afgelopen donderdag kondigde de grote Belgische festivals aan dit wel toe te laten, mits strenge controle.
De federatie zal een lijst met tips opstellen voor festivals hoe ze hun veiligheid nog meer kunnen verhogen. “Maar dit moet steeds getoetst worden met de burgemeesters”, zegt Briers.
Meer en strengere controles betekenen ook een grotere inzet van vrijwilligers in bewakingsopdrachten. “De controles die uitgevoerd worden door vrijwilligers moeten efficiënt gebeuren en mogen de wet niet overtreden. Daarom zullen we binnen twee weken starten met workshops over heel Vlaanderen om opleidingen voor deze mensen te voorzien”, aldus Briers.
Maar ook de wetgever zal water bij de wijn moeten doen, vindt de federatie. “Momenteel is de wetgeving niet altijd even duidelijk”, zegt Briers, die hoopt op een soepelere naleving van de wet. “Zo lang dreigingsniveau drie van kracht is, zou er meer moeten toegestaan worden dan nu het geval is. Zo kunnen ze samen met ons de veiligheid op de festivals garanderen”, besluit Briers.

bron: Belga