Jury en hof moeten vandaag beslissen over schuld Yolande Magy

Jury en hof moeten vandaag beslissen over schuld Yolande Magy

Het assisenproces in Tongeren, waar de 66-jarige Yolande Magy terechtstaat voor twee moordpogingen op Gilberte Timmermans, de echtgenote van haar ex-minnaar, is vanmorgen de laatste rechte lijn ingegaan met de start van de pleidooien. Later vandaag zullen het hof en de twaalfkoppige jury zich buigen over de schuldvragen. Voor Magy is dit het tweede proces, nadat het arrest van het Antwerpse hof van assisen van 2008 verbroken was wegens niet gemotiveerd. Indien Magy schuldig verklaard wordt, riskeert ze maximum 23 jaar cel, evenveel als bij haar veroordeling in 2008. De minimumstraf bedraagt 3 jaar. Bij aanvaarding van verzachtende omstandigheden kan de straf dus verminderd worden. Magy’s ex-minnaar W.V.G., die volledige bekentenissen aflegde, kreeg in 2008 25 jaar opsluiting. Hij heeft zijn straf intussen uitgezeten en alle burgerlijke partijen vergoed.

Magy is altijd elke betrokkenheid blijven ontkennen. Mensen, die tijdens het onderzoek belastende verklaringen aflegden, logen volgens Yolande Magy. Magy wordt verdacht van twee moordpogingen op de 53-jarige Gilberte Timmermans in het najaar van 2005. Magy heeft het proces in Tongeren altijd als een vrij persoon bijgewoond. Ze zat wel al tot december 2015 7 jaar in hechtenis.

Zij en W.V.G. hadden Timmermans eerst proberen doden met giftige paddenstoelen. Er werd vervolgens een tweede poging ondernomen met het medicijn Acedicon. Toen dat niet het gewenste resultaat had, besliste W. op 19 november 2005 zijn vrouw met een deken en lakens te versmachten. Kort daarvoor had hij vier pillen Acedicon, die hij naar eigen zeggen van Yolande had gekregen, geplet en in de soep van Gilberte gedraaid, waardoor ze versuft was geraakt.

De openbare aanklager Patrick Boyen, die het woord krijgt voor zijn requisitoir, twijfelt in ieder geval niet aan de schuld van Magy.

bron: Belga