Jambon en Geens geven tegengas na internationale kritiek

Jambon en Geens geven tegengas na internationale kritiek

De Belgische ministers Jan Jambon en Koen Geens hebben in het Europees Parlement geprobeerd om het “ongenuanceerde” beeld van België als falende staat in de strijd tegen het terrorisme bij te stellen. Er kunnen ongetwijfeld zaken verbeterd worden, zo erkenden beide ministers, maar tegelijkertijd speelt België al jaren een Europese voortrekkersrol om het fenomeen van de Syriëstrijders aan te pakken. Ruim een maand na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek gaven minister van Binnenlandse Zaken Jambon en zijn collega van Justitie Koen Geens maandag in de bevoegde commissie van het Europees Parlement tekst en uitleg bij de Belgische aanpak van het terrorisme.

“In de internationale pers is de voorbije maanden het beeld gecreëerd van een totaal inadequate en zwakke Belgische reactie op de toenemende dreiging. Dat beeld heeft niet enkel ons land beschadigd, het is ook een belediging voor het werk van vele mensen. Ik ga zeker niet zeggen dat er geen fouten zijn gemaakt, maar niemand kan zeggen dat België een oogje heeft dichtgeknepen wanneer het over foreign fighters ging”, zo verklaarde Geens.

Beide ministers wezen erop dat België ruim een jaar voor de aanslag op het Joodse Museum in Brussel in mei 2014 alarm had geslagen over het ontluikende fenomeen van de Syriëstrijders en had aangedrongen op meer Europese samenwerking en gegevensuitwisseling. De dader was geen Belgische onderdaan of ingezetene en was niet via een Belgische grens Schengen binnengekomen. “Toch hebben we niet geprobeerd iemand te beschuldigen”, aldus Geens.

Jambon en Geens verzekerden tegelijkertijd dat ons land aan “zelfkritiek” zal doen. “We zullen in België aan introspectie doen om de pijnpunten in onze veiligheidsstructuur bloot te leggen en waar nodig radicaal te verbeteren”, zo verwees Jambon naar het werk dat de parlementaire onderzoekscommissie de komende maanden moet verrichten.

Niet dat Jambon en Geens onder een storm van kritiek werden bedolven. Zes van de tien sprekers waren Belgen en met uitzondering van Hugues Bayet (PS) behoorden ze allen tot partijen van de federale coalitie. Wel was er de opmerkelijke tussenkomst van Laura Ferrara van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, die bekende dat ze op de dag van de aanslagen ijlings in haar wagen was gesprongen en doodsbang naar Italië was teruggereden. Geens riep haar op tot redelijkheid. “U bent wat jonger dan ikzelf, maar ik ben de helft van mijn vakanties blijven doorbrengen in Italië, ondanks de Rode Brigades.”

bron: Belga