Handelaars in centrum Brussel verliezen 40 pct van hun omzet

De gemeenteraad in Brussel stond grotendeels in het teken van de voetgangerszone en de gevolgen voor de Brusselse handelaars en inwoners. De oppositie stelde uitgebreid vragen en bij de aanvang van de gemeenteraad verzamelden een tweehonderdtal misnoegde Brusselaars. Oppositieleden Bianca Debaets (CD&V), Bart Dhondt (Groen), Marie Nagy (Ecolo), Joelle Milquet (cdH) en verschillende andere politici kwamen allemaal uitgebreid aan het woord. Hoewel ze de achteruitgang van de Brusselse economie niet enkel aan de voetgangerszone willen toeschrijven, zijn ze het er allemaal over eens dat het beleid wel gefaald heeft in zijn aanpak. Verschillende vragen kwamen steeds terug: Wanneer volgt er een echt overleg met de handelaars en inwoners? Hoe zal het communicatiebeleid verlopen in de komende maanden? Welke maatregelen zal u nu al nemen? Bij die laatste vraag werd er uitdrukkelijk voorgesteld om de terrassen -en uithangbordentaks af te schaffen.

“Het heeft geen zin om het te ontkennen of het te minimaliseren, talrijke handelszaken van het stadscentrum schatten een omzetverlies van 40 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De hoteliers halen dezelfde verliezen aan en met de restaurants is het nauwelijks beter gesteld: – 30 tot – 40 procent. Confectiewinkels stellen verliezen vast van om en bij de 20 procent in het stadscentrum”, zegt Marion Lemesre, schepen van Economische zaken.
Tegelijkertijd gaf ze mee dat de voorgenoemde taksen niet afgeschaft worden, maar dat de stad Brussel de voorkeur geeft aan een ondersteuning in termen van acties en communicatie.

bron: Belga