Frankrijk wil na 2018 “enkele” kerncentrales sluiten

Frankrijk wil na 2018
Frankrijk wil na 2018 "enkele" kerncentrales sluiten

Frankrijk wil in het kader van een energietransitie “enkele” van zijn kerncentrales sluiten, zo heeft president François Hollande bekendgemaakt. De Franse energiegigant EDF moet na 2018 de “sluiting van enkele centrales” en “de verlenging (van de exploitatie) van andere” voorstellen, na een advies van de Dienst voor Nucleaire Veiligheid (ASN) omtrent het Franse kernpark.
De voorstellen moeten de doelstellingen van de wet op de energietransitie staande houden, zijnde het aandeel van kernenergie in de productie van elektriciteit tegen 2025 terug toe te schroeven tot de helft, parallel met meer hernieuwbare energie.

Volgens Hollande is het sluiten van centrales “geen beslissing die men improviseert”. De sluitingen “moeten een precieze kalender volgen, met eerbied voor het personeel, de territoria en onze engagementen in verband met het klimaat”.
Hij bevestigde dat Fessenheim (nabij de grens met Duitsland) de eerste kerncentrale zal zijn die de komende jaren dichtgaat. Dit jaar nog komt er het decreet dat de exploitatievergunning opheft.Bron: Belga