Eerste deel van restauratie Colosseum afgerond

Eerste deel van restauratie Colosseum afgerond
Eerste deel van restauratie Colosseum afgerond

In de Italiaanse hoofdstad Rome is na bijna drie jaar de eerste fase van de restauratie van het Colosseum afgerond. De verweerde en door smog vervuilde kalksteen kreeg een flinke schoonmaakbeurt, waardoor die nu weer stralend wit is. “De façade ziet er nu bijna hetzelfde uit als in de Oudheid”, zegt Rossella Rea, directrice van het amfitheater. De werken aan de 50 meter hoge zuilenrijen hebben 6,5 miljoen euro gekost en maken deel uit van het restauratieplan van 25 miljoen euro, waarvan na veel juridisch getouwtrek de werken in oktober 2013 eindelijk van start konden gaan. Een verbruikersorganisatie kon zich niet vinden in het contract met de Italiaanse mode- en schoenontwerper Tod’s, dat de restauratie sponsort en er op een bepaald moment zelfs mee dreigde om uit het project te stappen.

In de loop der eeuwen zijn heel wat versieringen, zoals decoratieve beeldhouwwerken en metalen plakkaten, op het Colosseum verloren gegaan, maar nu de facelift achter de rug is, bevindt het Colosseum zich volgens Rea “in een tamelijk goede toestand”. Er werden daarnaast heel wat nieuwe details in het bouwwerk blootgelegd, zoals de nummering van de tribunes en sporen van reparaties na een brand in de 3de eeuw.
In de volgende fase van de restauratie worden de wandelgangen en het ondergrondse deel van het Colosseum onder handen genomen.Bron: Belga