Dagelijks worden 124 douane-agenten ingeschakeld bij anti-terreurcontroles

Dagelijks worden 124 douane-agenten ingeschakeld bij anti-terreurcontroles

“Elke dag sinds de aanslagen van 22 maart worden 124 ambtenaren van de gewapende en geüniformeerde inspectiediensten van Douane en Accijnzen ingeschakeld in terreurbestrijding.” Dat heeft Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van Douane en Accijnzen vanmorgen gezegd in de marge van het Strategisch Comité van het Nationaal Forum. Het gaat in feite om 40 tot 50 procent van de inzetbare manschappen van de gewapende controlediensten. “Nood breekt wet”, zegt Vanderwaeren. “Normaal worden die mensen ingezet voor andere controles, zoals de inspectie van containers of controles op de de juiste dieselbrandstof bij het vrachtvervoer, maar nu worden ze, naast politiediensten en militairen, ingeschakeld om bagage te controleren in lucht- en zeehavens of in het hst-station in Brussel-Zuid. “Ze doen geen persoonlijke fouilleringen – dat blijft de taak van de politiediensten – maar onze mensen controleren wel de bagage die reizigers mee hebben”, zegt Vanderwaeren.

Hoe lang die uitzonderingstoestand kan duren? “Zolang de regering dat van ons vraagt”, zegt de administrateur-generaal. “We hebben onze normale planning gewijzigd voor de komende vijf maanden om mensen te detacheren voor anti-terreurcontroles. Het zal natuurlijk moeilijker worden, als de zomervakantie eraan komt, maar ook dan moeten we zien dat we de normale controles kunnen blijven combineren met de eventuele verlengde vraag van de regering om bij te springen bij de anti-terreurinspecties.”

Of het dan het goede moment is om nu cocaïne te smokkelen of met “verkeerde” diesel te rijden? “Dat zou ik ten stelligste afraden”, zegt de baas van de douaniers. “Het is niet omdat er minder controles op andere vlakken gebeuren, dat we bepaalde controles niet meer zouden doen. Integendeel, zowel drugstrafiek als brandstoffraude blijven we bestrijden. Met minder manschappen misschien, maar zeker niet minder efficiënt.”

bron: Belga