Britse astronaut Tim Peake loopt marathon in de ruimte

Britse astronaut Tim Peake loopt marathon in de ruimte
Britse astronaut Tim Peake loopt marathon in de ruimte

De Britse astronaut Tim Peake heeft zondag aan boord van het internationaal ruimtestation ISS een marathon gelopen op een loopband. Hij deed dat op hetzelfde moment als de duizenden lopers die zich in Londen, 400 kilometer lager, waagden aan de marathon. Peake opende in een videoboodschap de marathon van Londen, en stuurde na de wedstrijd een bericht dat hij de 42 kilometer had afgelegd terwijl het ISS een traject van 100.000 kilometer aflegt. Hij gebruikte gewichten om de gewichtloosheid in de ruimte tegen te gaan.
De Brit legde zijn marathon af in 3 uur, 35 minuten en 21 seconden, aldus ESA. Hij behaalde zo een betere tijd dan Sunita Williams, die als eerste astronaut een ruimtemarathon liep, die van Boston, in 4 uur, 23 minuten en 10 seconden. Het Guinness Book of Records liet al weten dat het aan het controleren is of Peake effectief een nieuwe recordhouder is.
De 44-jarige Peake, die in december als eerste Brit aan zijn missie van zes maanden in het ISS begon, trainde in dat ISS voor zijn marathon. “Het was een onvergetelijke ervaring”, zei hij in een verklaring die door de organisatoren van de marathon werd gepubliceerd.
De Keniaan Eliud Kipchoge won zondag voor het tweede jaar op rij de marathon van Londen, in 2 uur, 3 minuten en 4 seconden. Hij zette daarmee een nieuw parcoursrecord neer en miste het wereldrecord van zijn landgenoot Dennis Kimetto (2u02:57 in 2014 in Berlijn) met slechts een handvol seconden.

Bron: Belga