Nucleaire waakhond is «gevoelig voor politieke druk»

Het FANC, de instantie die waakt over de nucleaire activiteiten in België, “lijkt zwak en gevoelig aan politieke en economische invloed”. Dat staat te lezen in een interne audit waarop oppositiepartij Groen de hand kon leggen.

Het FANC is het federaal agentschap voor nucleaire controle en kwam de laatste tijd vaak in het nieuws met de beoordelingen van de veiligheid van de kerncentrales in ons land. Net die analyses getuigen, volgens de interne audit, “van steeds meer politieke beïnvloeding”.

Over de expertise van het FANC staat er geen kwaad woord in het verslag, maar het vermeldt wel dat “de werknemers zich afvragen of er wel degelijk altijd rekening wordt gehouden met hun werk en hun aanbevelingen, en of de directie niet onder druk gezet wordt om bepaalde compromissen te sluiten”. Ook de communicatie van de organisatie blijkt ondermaats te zijn.

“Huiswerk voor minister Jambon”

Het was oppositiepartij Groen die met de audit naar buiten kwam. “We lezen zwart op wit dat de onafhankelijkheid op de helling staat. De audit is vrij vernietigend en vraagt om dringende maatregelen”, aldus kamerlid Kristof Calvo. “Dit is huiswerk voor het FANC, maar ook voor voogdijminister Jan Jambon (N-VA). Hij engageert zich te weinig voor de nucleaire veiligheid van onze burgers en bedrijven.” De minister wou nog niet reageren op de audit. Hij wil wachten tot vrijdag, wanneer het verslag besproken wordt met de raad van bestuur van het FANC.

Foto Belga / R. Smit