Deze Belgen kleurden het wielervoorjaar

Met de verrassende overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik is het doek gevallen voor het wielervoorjaar. Een Belgische topzege bleef achterwege, maar een handvol landgenoten lieten zich wel opmerken. Deze Belgen kleurden de koers het meest.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

1. Greg Van Avermaet

Hoewel hij door een lullige valpartij zijn kansen niet kon verdedigen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, zijn twee droomkoersen, stak Greg Van Avermaet er de voorbije weken en maanden bovenuit. De Oost-Vlaming schudde het etiket van ereplaats-verzamelaar van zich af met winst in de Omloop Het Nieuwsblad en, volledig onverhoopt, Tirreno-Adriatico. Met ook nog top tien-noteringen in Milaan-Sanremo en Gent-Wevelgem kan geen enkele andere Belgische renner betere resultaten voorleggen. Zonder sleutelbeenbreuk had de kloof met de rest nog veel groter kunnen zijn.

2. Sep Vanmarcke

Winnen doet hij zelden, maar op kasseien krijg je hem er niet af. Na een teleurstellend 2015 kwam Vanmarcke dit voorjaar opnieuw boven water in zijn geliefde Vlaamse wedstrijden, waar hij de toeschouwers verwende met aanvallend koersgedrag. Het leverde de kopman van LottoNL-Jumbo podiumplaatsen op in de Ronde en Gent-Wevelgem, terwijl hij in Parijs-Roubaix pas in de spurt geklopt werd. Vanmarcke bewees zo dat het een goed idee was om het openingsweekend over te slaan en pas later te pieken.

3. Tom Boonen

Tot aan Parijs-Roubaix dacht iedereen dat Tom Boonen niet langer in aanmerking kwam om een monument te winnen, maar dat bleek een verkeerde inschatting. In de aanloop naar de Hel moest de voormalige wereldkampioen net als zijn ploegmaats tweede viool spelen - goed maar niet goed genoeg. Verder dan verre ereplaatsen kwam hij zo niet, tot Boonen zichzelf herontdekte in Noord-Frankrijk. De verloren spurt tegen Mathew Hayman geldt nu al als dé sportieve anticlimax van het jaar.

4. Jürgen Roelandts

Jasper Stuyven (Kuurne-Brussel-Kuurne) en Jens Debusschere (Dwars door Vlaanderen) wonnen weliswaar een semi-klassieker, naast Vanmarcke en Boonen is Jürgen Roelandts de enige landgenoot die het podium haalde in een ééndagswedstrijd van de WorldTour. De voormalige Belgische kampioen deed dat in een monument als Milaan-Sanremo, waar hij tot 50 meter van de streep zelfs dacht aan de volle buit. Jammer genoeg voor Roelandts kreeg zijn puike prestatie opvallend weinig weerklank.