Cruz en Kasich bundelen krachten tegen Trump

Donald Trump (L), Texas Senator Ted Cruz (C) and Ohio Governor John Kasich (R) shake hands following the CNN Republican Presidential Debate March 10, 2016 in Miami, Florida. / AFP PHOTO / RHONA WISE

De Republikeinse presidentskandidaten Ted Cruz en John Kasich hebben de handen in elkaar geslagen om samen te strijden tegen topfavoriet Donald Trump. De vastgoedmagnaat noemt de actie «wanhopig».

Voor zowel Cruz als Kasich is het onmogelijk geworden om het aantal afgevaardigden te halen die nodig zijn (1.237) om genomineerd te worden op de Republikeinse partijconventie in juni. Door elkaar aan overwinningen te helpen, hopen ze zo veel mogelijk delegates van ‘The Donald’ af te snoepen. Indien Trump niet de vereiste 1.237 haalt, dan zijn deze gedelegeerden vanaf de tweede ronde vrij om te stemmen op welke kandidaat dan ook. In de eerste ronde zijn ze verplicht te stemmen naar de uitslag van de voorverkiezingen in hun thuisstaat. Gezien de Republikeinse partij er niet om staat te springen dat de vuilgebekte Trump hen gaat vertegenwoordigen in november, kan het dus nog heel anders uitdraaien dan verwacht.

“Gegarandeerde ramp”

Volgens het Cruz-kamp zou het voor de Republikeinse partij een «gegarandeerde ramp» betekenen indien Trump het daadwerkelijk in november zou moeten opnemen tegen de Democratische kandidaat. «Met hem als kandidaat wordt de klok van de partij een generatie teruggezet», aldus het campagneteam van de senator van Texas.

Kasich is met Cruz overeengekomen geen campagne te zullen voeren voor de voorverkiezingen in de deelstaat Indiana. Cruz doet hetzelfde in Oregon en in New Mexico.

“Daad van wanhoop”

Nadat het nieuws bekend werd gemaakt, bestempelde de man «die Amerika weer groot wil maken» de samenwerking als een «daad van wanhoop». «Ted de leugenaar en Kasich zijn wiskundig dood en compleet wanhopig. Hun sponsors en speciale belangengroepen zijn niet tevreden. Triestig!», luidde Trumps tweet.

Foto AFP / R. Wise