Congolese zanger Papa Wemba overleden

Papa Wemba, een van de bekendste Afrikaanse muzikanten, is zondag op 66-jarige leeftijd overleden. VN-radio Okapi maakte het bericht over de dood van ‘de koning van de Congolese rumba’ bekend.

De Afrikaanse zanger stortte in tijdens een optreden op een muziekfestival in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust. “Zijn zes danseressen ontfermden zich meteen over hem. Kort daarna snelden ook mensen van het Ivoriaanse Rode Kruis toe”, vertelde een woordvoerder aan Radio Okapi.

Papa Wemba kwam enkele keren in opspraak en werd in Frankrijk en België veroordeeld voor mensensmokkel. Hij kreeg in ons land een gevangenisstraf met uitstel van 15 maanden en een boete van 22.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

In Vlaanderen staat Papa Wemba vooral in ons televisiegeheugen gegrift. Toen de christendemocratische premier Leo Tindemans in 1975 een bezoek bracht aan Mobutu in Zaïre, trakteerde de Congolese zanger de Belgische delegatie op klassiekers als ‘De Poempbak is kapot’ en ‘Viva Bomma, Patatten met Saucissen’.

Foto AFP / J. Kannah