Britse supermarkt voert stilte-uur in voor autistische klanten

Een supermarkt van de Asda-keten in Manchester pakt uit met een opmerkelijke maatregel. De winkel moet een uur lang een oase van rust worden, om onder andere autistische klanten tegemoet te komen. 

Vanaf volgende maand heeft de Asda Living in Manchester een stilte-uur. Dat houdt in dat een uur lang alle televisietoestellen, roltrappen en muziekinstallaties uitgeschakeld worden. De maatregel moet winkelen aangenamer maken voor mensen die gevoelig zijn aan lawaai en drukte.

Winkelmanager Simon Lea kwam op het idee nadat hij een zesjarig jongetje met een ernstige driftbui over de vloer kreeg. “De jongen schreeuwde moord en brand en schopte in het rond. Zijn moeder zag er doodvermoeid uit. Ze zei me dat haar zoon aan autisme lijdt en dat hij een moeilijke dag had”, getuigt de manager aan Manchester Evening News.

Met een bal kon Lea het kereltje uiteindelijk bedaren, maar de spreekwoordelijke bal ging ook aan het rollen. Samen met een collega, van wie de zoon ook kampt met autisme, bekeek hij welke maatregelen ze konden treffen. Het eerste stilte-uur op 7 mei is daar het resultaat van.

“Ik heb jarenlang geleden onder psychische angst. Ik was er als de dood voor om drukke winkels binnen te wandelen. Er zijn heel wat mensen met mentale gezondheidskwesties, maar velen willen er niet over praten. We hebben heel wat klanten die met een aandoening of ziekte kampen, we willen de shop zo goed mogelijk maken voor hen”, besluit Lea.

Foto Pixabay / plimper