Luxemburg sluit zich aan bij Duitse vraag om Belgische kernreactoren te stil te leggen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Luxemburgse regering heeft vrijdag beslist om zich aan te sluiten bij de vraag van Duitsland om de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stil te leggen, zolang er vragen blijven bestaan over de veiligheid van die 'scheurtjesreactoren'. Dat schrijft de krant Luxemburger Wort. Ondertussen hebben Die Grünen in Duitsland aangekondigd dat ze een wetsvoorstel zullen indienen waarin ze meer inspraak eisen bij buurlanden met nucleaire installaties, aldus de krant Welt am Sonntag. Luxemburg sprak eerder al zijn ongerustheid uit over de centrales. In januari sprak de Luxemburgse staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Camille Gira met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over de veiligheidsmaatregelen in de kerncentrales. Luxemburg liet toen weten dat ons land er niet in was geslaagd om zijn buurland gerust te stellen over de veiligheid van de kerncentrales.

Eerder deze week raakte bekend dat de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks aan België had gevraagd om de reactoren Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen zolang er vragen blijven bestaan over de veiligheid. Luxemburg besliste vrijdag om zich bij die eis aan te sluiten. Het FANC verklaarde woensdag al dat de reactoren al voldoen aan de strengste veiligheidsnormen, en er dus geen reden is om hiervan af te wijken.

Ondertussen zorgt de Duitse vraag voor politieke spanningen in het land. De groenen volgen de socialistische Hendricks (SPD), en eisen meer zeggenschap van de regering als het gaat om de veiligheid van kerncentrales, zoals dat in België het geval is. "De radioactieve wolk stopt niet bij de grens", schrijven Die Grünen in een wetsvoorstel dat Welt am Sonntag kon inkijken. De groene fractie zal dinsdag beslissen over het voorstel en het daarna voorleggen aan het parlement.

Europarlementslid Herbert Reul (CDU) reageert verontwaardigd op de Duitse vraag. "Deze kritiek op de Belgische reactoren lijkt wel een poging van een Duitse minister die normaal geen belangrijke rol speelt, om in de belangstelling te komen", aldus de christendemocraat die toevoegt dat de internationale instanties die instaan voor de veiligheid van de reactoren hun werk goed doen. Reul wijst er bovendien op dat de Duitse regering zelf dergelijk gedrag van een ander land niet had geaccepteerd, toen Duitsland beslissingen nam over zijn energiebeleid.

Duitsland besliste in de nasleep van de kernramp in Fukushima om de zeventien Duitse kerncentrales tegen 2022 te sluiten.

bron: Belga