Luik-Bastenaken-Luik – Wout Poels kan het amper geloven

Luik-Bastenaken-Luik - Wout Poels kan het amper geloven

Wout Poels (Team Sky) heeft zijn klassieke zege op zak met winst in La Doyenne. “Ik kan het bijna niet geloven”, sprak de 28-jarige Nederlander. “Dit is de grootste zege uit mijn carrière, en dat voor een renner die meestal in dienst rijd van anderen. Fantastisch.” Het is nog maar de vierde Nederlandse zege in La Doyenne, na Adrie van der Poel in 1988, Steven Rooks in 1983 en Ab Geldermans in 1960.
“Het was een helse koers”, aldus Poels, die nog maar toe was aan zijn vierde Luik-Bastenaken-Luik. “Je moest je voortdurend warm houden, tot in de finale. Dat was mijn grote doel, geen kou krijgen en de koers doorkomen. Ik voelde me de hele dag goed, maar winnen, daar had ik niet aan gedacht.”
Nochtans etaleerde Poels zijn goede vorm al in de Waalse Pijl met een vierde plaats. “Deze koers is toch nog anders, nog zwaarder. Ook ik ben verrast door deze overwinning. Ik heb nu een monument op mijn palmares. Dat doet enorm veel deugd, omdat ik iemand ben die vaak in dienst rijd van een ander. Natuurlijk is dit ook fijn voor de ploeg. Een klassieker winnen is voor ons toch speciaal, we zijn meer een ploeg voor rittenkoersen en nu pakken we zo’n zege. Ik heb me al vaker goed gevoeld in die voorjaarsklassiekers, maar nooit haalde ik zo’n resultaat, nu wel.”
Poels viel zwaar in de Tour de France van 2012, liep daarbij drie gebroken ribben, een scheur in de nier, een scheur in de milt en gekneusde longen op en begon aan een lange weg terug. “Het heeft me tijd gekost op terug te keren op het hoogste niveau, het was met ups & downs, maar ik koers nu wel sinds twee jaar terug op een regelmatig en hoog niveau. Ik voel me goed, heb hard gewerkt en dit is mijn grote beloning.”
Poels reed weg met Costa, Albasini en Sanchez op Rue Naniot. “Die kasseihelling lag me wel. Ik ging er goed over. Dat had ik al gemerkt tijdens de verkenning. We hadden een mooie kloof na de top. Toen ik naar mijn tegenstanders keek, wist ik dat ik in een sterk groepje zat. Ik was nog even bang dat de anderen zouden terugkeren, maar dat deden ze gelukkig niet. Aan de finish heb ik na die laatste bocht gewoon alles gegeven, niet geaarzeld. Ik heb nu getoond dat ik het ook kan afwerken en ik hoop dat dit perspectieven opent voor de toekomst.”

.

bron: Belga