Lancering aardobservatiesatelliet opnieuw uitgesteld

Lancering aardobservatiesatelliet opnieuw uitgesteld

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft voor de derde keer de lancering van de Europese aardobservatiesatelliet Sentinel-1B vanop de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana uitgesteld. Ditmaal lag niet het weer, maar een technisch probleem met de Sojoez-draagraket aan de basis van het uitstel. “Na een onregelmatigheid tijdens de chronologie van de lancering VS14, heeft men het aftellen onderbroken”, aldus Arianespace in een persbericht.
Onder de andere “passagiers” van de veertiende Sojoez-missie vanop Kourou is ook de eerste Belgische nanosatelliet, OUFTI-1, die door studenten uit het Luikse is ontwikkeld en gebouwd.
De Sentinel-1B maakt deel uit van het aardobservatieprogramma Copernicus waarin het Europese Ruimtevaartbureau ESA en de Europese Unie samenwerken. Voorheen zijn reeds de identieke zustersatelliet Sentinel-1A (op 3 april 2014), alsmede de 2A en 3A de ruimte ingegaan. Later dit jaar volgen nog twee kunstmanen in dit programma.
De nieuwe telg van de Sentinel-familie is een hoogtechnologische radarsatelliet die zowel overdag als ’s nachts van op 700 kilometer hoogte, ook door de wolken en regen heen, het aardoppervlak afspeurt.
De volgende lanceerpoging zal mogelijk maandag plaatsvinden, klinkt het bij ESA. Daarover zal waarschijnlijk pas in de ochtend een beslissing worden genomen.

bron: Belga