1.500-tal mensen betogen tegen aankoop nieuwe gevechtsvliegtuigen in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Brussel hebben zo'n 1.500 mensen betoogd tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen door het Belgisch leger. Die nieuwe gevechtsvliegtuigen zouden de F-16's moeten vervangen en de aankoop ervan zou zo'n 15 miljard euro kosten, een uitgave die de betogers onverantwoord vinden op een moment dat de regering een besparingspolitiek voert. "We vinden dat deze miljarden beter zouden ingezet worden in conflictpreventie en diplomatie, voor sociale, milieu- en publieke investeringen", zegt Ludo De Brabandere van het platform Geen Gevechtsvliegtuigen. "De beslissing van de regering om 15 miljard te spenderen aan deze nieuwe gevechtsvliegtuigen, komt er op een moment dat diezelfde regering haar begroting niet rondkrijgt, en de ene besparingsmaatregel na de andere neemt."

"Ons land dreigt zich zwaar in de schulden te steken want een financieringsplan voor deze aankoop is er niet. Dat terwijl ons land dringend nood heeft aan investeringen in jobs, onderwijs en klimaatmaatregelen. Investeren in sociale cohesie is bovendien ook het beste middel in de strijd tegen het terrorisme", aldus De Brabandere.

De betogers wijzen erop dat er jaarlijks wereldwijd 1.500 miljard wordt besteed aan bewapening, wat zou overeenkomen met de openstaande schulden van alle landen samen, terwijl er nauwelijks 120 miljard per jaar wordt geïnvesteerd in vrede. "De kostprijs van één F35 is daarnaast ook genoeg om 12 rusthuizen, 1 ziekenhuis, 156 parken, 47 basisscholen of 12.145 speeltuinen te bouwen", klinkt het nog. "Zelfs de vakbonden in de Franse wapen- en metaalindustrie zeggen nu dat ze niet meer willen meedoen aan die absurde wapenwedloop en manieren willen zoeken om hun productie aan civiele doelen te wijden."

De betogers trokken onder meer langs de Franse, Zweedse en Amerikaanse ambassades en het ministerie van Defensie, die ze bekogelden met papieren vliegtuigjes.

bron: Belga