Vijf mythes over ambtenaren

De federale overheid telt ongeveer 70.000 ambtenaren. Als federale overheidsdiensten nieuwe mensen aanwerven, doen ze een beroep op Selor om kandidaten te vinden en te testen. Volgens Aurélie Damster bestaan er nog een hoop wijdverspreide misverstanden over werken bij de overheid.

1. “Je moet Belg zijn”Bij de meeste jobs moet je burger zijn van een land van de Europese Unie of Zwitserland. Alleen voor functies van openbaar gezag zoals cipier of diplomaat bijvoorbeeld moet je Belg zijn. De overheid wil de diverse en multiculturele samenleving van vandaag weerspiegelen.

2. “Je moet tweetalig zijn”

Bij de federale overheid kom je terecht in een tweetalige omgeving. Maar je hoeft niet de andere landstaal te beheersen tenzij het expliciet in de jobomschrijving gevraagd wordt zoals bijvoorbeeld voor diplomaten of vertalers. Om de samenwerking met je collega’s gemakkelijker en aangenamer te maken kan je tijdens de werkuren een opleiding volgen om de andere landstaal te oefenen.

3. “Je moet deelnemen aan jaarlijkse examens”

Grootschalige examens zijn afgeschaft. Selor organiseert het hele jaar door testen in Brussel voor specifieke jobs. Dit betekent dat je ook voor een specifieke vacature die jou aanspreekt moet solliciteren. Je kiest dan wanneer je de test aflegt. Je vindt alle info en jobs op www.selor.be.

4. “Je moet ervaring hebben”

De overheid is een werkgever die kansen geeft aan starters. Heel vaak moet je geen ervaring hebben om te solliciteren voor een job. Soms kan je ook deelnemen als je nog in je laatste jaar zit. Het is net interessant voor starters omdat er vele opleidingsmogelijkheden zijn. Schrijf dus snel in op de wekelijkse jobmailing om geen opportuniteit te missen.

5. “Er zijn enkel jobs in Brussel”

Van de 70.742 federale ambtenaren werkt slechts de helft in Brussel, de andere helft is grotendeels verspreid over Vlaanderen en Wallonië. Er zijn er 20.812 ambtenaren actief in Vlaanderen, 15.595 in Wallonië en 34.334 in Brussel.

 

(bron: PData 01/01/2016)

 

selor-logo

Dit artikel wordt u aangeboden door onze partner Selor.