Poels verrast in Luik-Bastenaken-Luik

Dutch Wout Poels of Team Sky celebrate on the podium after winning the 102nd edition of the Liege-Bastogne-Liege one day cycling race, Sunday 24 April 2016, in Liege. BELGA PHOTO LUC CLAESSEN

Voor het eerst in bijna dertig jaar heeft Luik-Bastenaken-Luik een Nederlandse winnaar opgeleverd. Onder helse weersomstandigheden haalde Wout Poels het voor Michael Albasini en Rui Costa.

Zoals vooraf aangekondigd kregen de renners voor de laatste klassieker van het voorjaar regelrecht winterweer voorgeschoteld. Bij de start in Luik bengelde het kwik ergerlijk dicht bij het vriespunt en onderweg moest het peloton regen en zelfs sneeuw trotseren. Het parcours werd daarom ook ingekort, zij het slechts met vijf kilometer: geen 253 kilometer dus, maar ‘slechts’ 248.De Gendt in de aanval

Eeuwige aanvaller Thomas De Gendt trok er zich weinig van aan en maakte met zeven kompanen deel uit van de vroege vlucht, die onder impuls van onder meer Movistar (in dienst van favoriet Alejandro Valverde) en Etixx-QuickStep werd opgerold voor de eigenlijke finale kon losbarsten. Niet de grote topfavorieten, maar een handvol outsiders bleek in die finale nog over de beste benen te beschikken.

Outsiders

Op de Côte de la Rue Naniot, een nieuwigheidje in deze editie, sloeg een viertal een bres: de Zwitser Michael Albasini, de Portugees Rui Costa, de Spanjaard Samuel Sanchez en Wout Poels (foto). De achtervolgers kregen het kloofje in de slotkilometer niet meer gedicht en zo kon de Nederlander in de spurt zijn eerste klassieke overwinning veiligstellen. Poels treedt zo in de voetsporen van Adrie van der Poel, de laatste noorderbuur die in 1988 La Doyenne kon temmen.

Theuns eerste Belg

En de Belgen? Door het forfait van Philippe Gilbert werd vooral veel verwacht van Tim Wellens, maar het was Dylan Theuns die als eerste landgenoot finishte. Bij zijn tweede deelname werd de jonge BMC-renner knap zestiende, net achter topfavoriet Valverde. Met Jelle Vanendert (21ste) en Jan Bakelants (28ste) haalden nog twee Belgen de top dertig.